Nyomtatás

Horgászat, halak

Share

A Duna deltában megtalálhatóak mindazon halfajok, amelyek őshonosok Európa vizeiben, kevésbé a hegyi vizek lakói. Ezenkívül megtalálható még néhány halfaj amelyek a Fekete tengerből vándorolnak fel időszakosan ívni, vagy a beömlésnél levő félsós un brakk vizekben élnek. Amire leginkább horgászunk, az a ponty, süllő, csuka, harcsa, balin, sügér, keszeg. Ezekből a halakból termetes példányok találhatók a Deltában de a kapitális példányokhoz, mint mindenütt, szerencse is kell. A leggyakrabban fogható halak méretei a következőek:

Nyurgapontydeltagorgova.ro, dunadelta, ponty

Átlagméretek 3-8 kg közöttiek, de fogtak már 35 kg-os nyurgát is


Csukadeltagorgova.ro, dunadelta, csuka

Átlagsúly 1-3 kg, ritkábban lehet fogni 6-8 kg-os példányt is. A 10-15 kg-os példányok már ritkaság számba mennek.

Süllő
deltagorgova.ro, dunadelta, süllő
A Delta süllőállománya szépnek mondható, leggyakrabban a 0,8-1,5 kg körüli példányokat  lehet elejteni, de ebből, ha eszik, akár 15-20-at naponta. A Dunán pergetve vagy fenekezve halszelettel jönnek a nagyobb példányok, akár 3-8 kg közötti példányokat is lehet fogni.

deltagorgova.ro, dunadelta, harcsa

Harcsa

Leggyakrabban a 2-5 kg-os példányokat lehet kifogni, de megfelelő horgászmódszerrel, mint kuttyogás, éjjeli pergetés, esély van a nagyobb 20-50 kg-os példányok fogásásra is.

deltagorgova.ro, dunadelta, balinBalin

Ezt a ravasz ragadozót köztudottan nem könnyű becsapni, de ha eszik akár 20-30 darabot is lehet fogni belőle 1-3 kg között.

deltagorgova.ro, dunadelta, kárászKeszegek, sügérek, kárász

Ezeket a halakat bármilyen mennyiségben lehet fogni, szórakozásnak kitűnő.

A Deltában van egy aranyszabály: mindig arra a halra kell horgászni, amelyik eszik. Tehát nem szabad úgy eljönni ide, hogy én csak csukára horgászok, vagy csak pontyra. A túravezető dolga megmondani, hogy éppen melyik halfajra érdemes horgászni, ezt érdemes betartani.

A halak kifogható méretei ugyanazok mint Magyarországon, a maximális kifogható mennyiség napi 5 kg hal, vagy 1 drb. amely meghaladja az 5 kg-ot.

A horgászmódszerek megegyeznek a magyarországi módszerekkel, azzal a különbséggel, hogy ez alapvetően folyóvízi csónakos horgászat, nem tavi, tehát ennek megfelelően a szerelék is változik. Inkább finom szerelékes horgászat ajánlott a pontyra, süllőre. Csuka és harcsa esetén már ajánlott az erősebb pergető vagy fenekező szerelék.    

A horgászat nagyrészt csónakból történik, mikéntje a szerelék összeállítása, a felszerelés megválogatása előzetes egyeztetés alapján történik.

A panzióban minden megtalálható, ezért csak ruházatot, horgászfelszerelést, csalit, tisztálkodáshoz kelléket, szúnyogspray-t, napolajat, valamint szeszes italt kell hozni. További információért forduljanak a túravezetőhöz.

Tags: horgászat, halászat, hal, csónak, csuka, ponty, süllő, csali